Nici un utilizator nu s-a plans vreodata ca site-ul se incarca prea repede! Asta e axioma pe care trebuie sa o avem in minte cand incepem sa construim sau sa optimizam un website, mai ales in contextul utilizarii telefoanelor mobile pentru navigarea pe internet.
Ponderea utilizarii dispozitivelor mobile pentru navigarea pe internet creste in continuare sustinut, iar aceste dispozitive au solicitari diferite pentru a afisa in cele mai bune conditii informatia de pe site-ul tau.Una din cele mai simple si eficiente metode sa concurezi ca site de prezentare cu site-uri mult mai mari, in aceasi zona, e sa faci un singur lucru insa mult mai bine ca ei.
Avand in vedere ca ai un site mai mic, poate doar un site de prezentare, optiunea noastra numarul 1 in acest caz e sa ne focusam ca site-ul sa fie pregatit pentru utilizatorii de telefoane mobile, sa fie responsive – adica sa poata fi utilizat in conditii optime de pe orice dispozitiv si sa se incarce rapid!
Cat de rapid e un site de prezentare? Cat de repede se incarca?
Pentru a masura destul de precis in cat timp se incarca site-ul tau (de prezentare), exista instrumente externe, destul de precise care iti pot confirma asteptarile. In practica poti sa faci o lista cu primii 5 concurenti din domeniul tau si sa ii verifici, cat de repede se incarca site-ul lor. Scopul din exemplul nostru a fost sa batem 2 secunde, adica site-ul nostru sa se incarce in final sub 2 secunde. Se pot face inca mai multe lucruri pentru a-l optimiza si mai mult, dar deocamdata 1.58 secunde e suficient.
De ce e important pentru Google ca un site sa se incarce repede
Raspunsul e desigur evident, motoarele de cautare (Google) au in centrul preocuparilor lor sa serveasca rezultate relevante in cea mai mare masura pentru a raspunde solicitarilor utilizatorilor. Pentru a verifica daca aceste asteptari sunt indeplinite Google are un set de criterii destul de complex pe care website-urile trebuie sa la indeplineasca. O parte din criterii sunt tehnice si destul de transparente. Unul din ele, repetat de nenumarate ori se refera la rapiditatea cu care un web site se incarca.

Utilizatorii de telefoane mobile au crescut cu 77% intr-un an! 2014/2013
In ultimii ani, datorita vitezei tot mai mari a internetului, dezvoltatorii de website-uri au “uitat” de acest factor si au inceput sa incarce site-urile cu poze imense, neoptimizate, continut neoptimizat si cod excedentar. In anumite situatii punctuale nu e nimic rau in asta. Insa datorita schimbarii tendintei de utilizare a telefoanelor mobile pentru navigarea pe internet au revenit in actualitate o serie de restrictii care tin sa ne aminteasca de vremurile mai de demult cand internetul se misca mai lent.
Cam asta se intampla acum si cu tabletele si cu telefoanele mobile – pe ele netul e mai lent si mai scump. Pentru utilizator ar fi mai util sa gaseasca informatia necesara repede si eficient, fara sa isi incarce nota de plata si fara sa astepte prea mult.
Si Google stie asta si rasplateste site-urile care au continut corect si in conformitate cu asteptarile utilizatorilor.
Asa ca am conceput un site care se incarca repede.
Instrumente la indemana sa verificam daca site-ul nostru raspunde asteptarilor utilizatorilor: Google’s PageSpeed Insights
Avem la indemana un alt instrument pentru a verifica cat de rapid se incarca site-ul nostru de data asta de la Google. Pe langa nota de 93/100 care e foarte buna, observam ca avem si pe mobile 79/100 care e de asemenea excelent. Desigur se poate duce scorul si mai sus dar deocamdata e ok.
Fiecare punct castigat consuma destul de mult timp si trebuie avut in vedere si alte cateva detalii legate de design/ux/seo si continut; dar e de retinut ca e un instrument pe care trebuie sa il folosim cand construim.
Google a inclus recent in Google Speed Test un camp legat de User Experience, inca o dovada ca e unul din factorii extremi de importanti pe care ii ia in considerare pentru viitor e satisfactia utilizatorilor. In alta ordine de idei este in teste Google Usability – din nou unul din indicatorii care vor influenta rezultatele Google in viitor. Alt tool/indicator pe care il aveti la indemana care masoara satisfactia utilizatorilor e Bounce Rate din Analytics, alaturi de timpul mediu petrecut de utilizator pe site, rata de conversie, rata de revenire.
Ideea pe care trebuie sa o retinem e ca in final gradul de satisfactie al utilizatorului va decide afisarea sau nu in primele rezultate in cautari !
Construiti deci pentru utilizator nu pentru motorul de cautare care poate fi Google sau unul din cele cateva zeci de motoare de cautare disponibile.
Rezultate dupa cateva zile de la relansare
- instalatii sanitare reghin prima pagina locul 4 dupa cateva directoare
- magazin instalatii reghin prima pagina locul 2 dupa principalul concurent
- apa canal reghin prim pagina dupa regiile locale de servicii urbane
- magazin instalatii sanitare in judetul mures prima pagina, locul 1
- Mai sunt cuvintele cheie legate de brand si o gramada de alte cuvinte cheie derivate; acum mai vedem ce mai facem in perioada urmatoare.
Concluzii preliminare
Site-urile de prezentare inca mai au o sansa chiar daca pe termen lung probabil ca site-urile cu continut bogat vor fi cele castigate. Pentru un competitor cu resurse moderate o strategie pe termen scurt si mediu ar fi sa se concentreze pe cativa, putini, factori pe care pot sa ii controleze si unde pot sa fie mai buni decat competitorii directi. Unul din cei mai simpli si cei mai puternici factori e viteza cu care se incarca site-ul! Altul ar fi caracterul “responsive” al site-ului, adica sa poata sa fie vizualizat corect indiferent de dispozitivul utilizat.
Va continua…….
Pentru ca discutia este pasionanta si ideal ar fi sa fie aplicata direct la un caz real, putem sa ne intalnim pentru o discutie detaliata. Va rugam sa ne contactati!
alexnicolae
update..
Magazin instalatii sanitare in Reghin, locul 1.
https://www.google.ro/#q=magazin+instalatii+sanitare+in+Reghin
locul 1, magazin instalatii apa canal in Reghin
https://www.google.ro/#q=magazin+instalatii+apa+canal+in+Reghin
mai cautati voi 🙂