Ce lipseste unui produs sa aiba succes cand ai toate resursele la dispozitie? Esecul Google Plus

August 3, 2015
August 3, 2015 Alex Nicolae

Google Plus este un eșec. Pornit in 2010 ca răspuns la succesul Facebook, Google Plus promitea să fie un competitor serios. Cu un buget nelimitat, cu acces la miliarde de utilizatori, cu experiența altor produse parțial similare, Google avea serioase avantaje competitive. In plus o echipă tehnică de excepție, resursele Google erau nelimitate.

In aceași perioadă Google experimenta succesul pe o piață complet nouă prin sistemul de operare mobil, Android. Fapt care ridică din nou la fileu întrebarea DE CE GOOGLE PLUS NU ESTE UN SUCCES?

Android succes

Google si experienta succesului SO Android

 

” Facebook is going to kill us” Vic Gundotra, Chief architect Google Plus

google plus articol semne design

Google Plus, sofisticat, util si inutilizabil

Implicarea Google în social media a început chiar de la început, produse ca Blogger, Wave, Reader, Picasa, etc au avut partea lor de reușite. Părea logic și relativ simplu să se integreze toate aceste produse, să se completeze cu alte funcționalități pe care echipa de dezvoltare nu a întârziat să le aducă, iar în final să se completeze într-un produs perfect. Mai bun decât Facebook.

Din 2010 și până acum capitalizarea Facebook a crescut cu 200 miliarde $. Bugetul Google Plus a fost practic nelimitat. Și după ani de dezvoltare și miliarde de dolari cheltuiți, Google Plus este tras deoparte, efortul de a-l promova intensiv s-a stopat. De săptămâna aceasta nu mai este impus logarea automată în Google Plus pentru produsele Google.

Efortul Google a fost imens, cu termene limită infernale, cu muncă multă. Ce a lipsit ? După un fost angajat Google:

”The best way to succeed in Vic’s ecosystem is to be speedy. He has a bias for action. He may need to do more work on strategy.”

”Cel mai facil mod de te impune (a avea succes) in ecosistemul creat de managerul proiectului (Vic) e sa fi rapid. Focusul și apentența managementului este pentru acțiune. Poate ar avea nevoie de mai multă atenție și implicare în strategie ” (traducere aproximativă)

Particularitățile UX (user experience) pentru o rețea socială în viziunea Google nu au diferit față de produsele standard. În cultura Google, Designul si UX se analizeaza și se construiesc pe baza unor date oferite de milioane de utilizatori prin teste A/B zilnice. Rețeta a funcționat și funcționează extraordinar pentru multe produse Google, chiar dacă echipa de design și usability Google a trecut prin momente frustrante. Cumva, intuitiv de altfel, medoda cea mai rațională nu a funcționat în cazul unui produs care are cea mai mare încarcătură emoțională, rețeaua socială. Rețeaua de prieteni și rude e ceva personal și încărcat de personalitate. Cam cum e un Iphone față de un alt smartphone, are un nivel de atașament emoțional ce depășește simplul calcul.

Atentie la detalii Iphone6 fata de un Android

Absolut nimic nu e aliniat la un Samsung (Android) fata de un Iphone (6)

Un detaliu ușor de înțeles, cu o încărcătură emoțională.

Sursa: Diferenta intre un IPhone si un Samsung

La un calcul rapid, diferența e greu de perceput. Practic nu este o diferența foarte mare. În timp, diferența e doar un atașament ușor mai mare a utilizatorilor pentru telefonul lor. Exact factorul diferențiator necesar pentru reușita unui produs social. Comparativ in Apple designerii au rolul central, in Facebook programatorii, in Google matematicienii.

sursa:

http://mashable.com/2015/08/02/google-plus-history/

 

Cum arată interesul pentru UX si design la cele trei firme:

Facebook angajeaza designeri si UX (40 posturi) : Lista anunturi, Design and User Experience

Google angajeaza designeri si UX (40): Lista anunturi UX Google

Apple angajeaza 33 designeri (UX)Lista anunturi UX Apple  si 1800 Designeri

 

Și acum spuneți repede dacă Apple ar face o rețea socială cum i-ar ieși ?

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *